Peñíscola

Peñíscola


Peníscola és un municipi situat en la costa nord de la província de Castelló, a la comarca del Baix Maestrat. Posseeix títol de Ciutat des de l’any 1707 i des de gener de l’any 2013, Peníscola forma part de la xarxa Els Pobles més Bonics d’Espanya.

La ciutat se situa en un tómbol, una península rocosa, en origen unida a terra només per un istme d’arena, que feia fàcil la seua defensa, encara que de tant en tant s’inundava i quedava sepultat sota l’aigua de la mar. Actualment, per la construcció del port i dels edificis a l’istme, aquest curiós fet ha desaparegut. Sobre la penya s’alça el barri antic, on es troba el castell del Papa Lluna, dividint la costa de Peníscola en dues meitats absolutament diferents.

Peñíscola disposa d’àmplies platges tant al nord com al sud de la península del castell. El terme municipal de Peníscola inclou una de les serres litorals més verges de la costa valenciana, la Serra d’Irta, que acaba en la mar en una costa rocosa baixa i en alguns punts, d’alts penya-segats, com el de la Badum.

La serra ocupa les dues terceres parts meridionals del terme de 81 km². La part septentrional és una xicoteta planura al•luvial que comparteix amb Benicarló i que arriba des de la mar fins als cims del Puig.

A Peníscola el clima és càlid i temperat. Al llarg de l’any, es donen poques precipitacions, la seua temperatura mitjana anual és de 17.2 °C.